Tips voor een duurzame tuin
| 15 juli 2021Duurzamer worden: we willen het (bijna) allemaal. Maar in het ene opzicht is het makkelijker dan in het andere opzicht. Een héle makkelijker manier om meer met duurzaamheid te doen? Een duurzame tuin! Daarom hier enkele tips om duurzaam met je eigen tuin aan de slag te gaan. Of om dit te laten doen, natuurlijk. Want ook een hovenier, zoals Aardoom Hoveniers uit Ridderkerk, pakt de handschoen graag op en ontwerpt voor jou een duurzame tuin.
Composteer
Op een goede bodem gedijt elke plant het best. Je keuken- en groenafval stop je daarom het beste in een compostvat. Natuurlijk; goede compost heb je niet binnen één dag. Maar als je het eenmaal hebt, heb je er ook veel plezier van. Al je planten doen het beter. Ook kun je wellicht met een kleinere groencontainer toe.
Dat scheelt in de kosten, maar ook in het transport van je afval. Overigens hoeft composteren niet altijd in een compostvat. De natuur heeft haar eigen composteermachine: de bodem. Laat gevallen blad en dode plantjes wat langer liggen. Insecten, bacteriën en schimmels melden zich vanzelf om het te verteren. Het gevolg is goede compost en volop bodemleven dat grond soepel houdt voor de wortels van planten.
Hou rekening met dieren
Jouw tuin kan een kleine dierentuin zijn als je dat wil. Een vogelhuisje met wat vogelvoer is natuurlijk zo geregeld, maar veel dieren vinden een schuilplaats net zo belangrijk. Kies voor planten die dieren aantrekken of een schuilplaats bieden. Mussen en mezen houden zich graag in een heg op en vlinderstruiken… die trekken vlinders aan!
Ook geuren deze kleurrijke planten heerlijk. Zo zijn er meer voorbeelden van begroeiing met onverwachte voordelen. Een specialist in circulaire tuinen helpt je niet alleen bij het circulair maken van je tuin, maar ook bij het kiezen voor bloemen en planten die dieren aantrekken. Zo is er in je tuin altijd wat te zien.
Gebruik geen leidingwater
Even met de tuinslang op het gazon? Dat past niet echt bij een duurzame tuin. Want een duurzame tuin is in principe zelfvoorzienend. Normaalgesproken valt in Nederland genoeg regen voor de meeste planten. Kies, eventueel samen met je hovenier, voor planten die goed met overvloedige regen én met droogte kunnen omgaan.
Dat betekent ook een minimum aan bestrating. In plaats daarvan kies je voor planten die het water even vasthouden. Heb je toch een gazon of wil je na een hete zomerdag toch wat extra water voor je tuin? Kies dan voor een regenton. Zo heb je nooit meer leidingwater nodig om de tuin te besproeien.
Houd je tuin divers
Aan een duurzame tuin geeft iedereen zijn eigen invulling. Wel geldt dat diversiteit altijd beter is. Hoe meer verschillende soorten planten en struiken, hoe meer dieren je tuin aantrekt en hoe meer er is te zien. Daarom is een vijver ook voor een duurzame tuin een prima aanvulling. Als deze groot genoeg is en genoeg zuurstofopwekkende waterplanten herbergt, overleven kleine vissen hierin zonder extra voer.